Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Τι σημαίνει επικοινωνία; - πως μαθαίνω στο παιδί μου να επικοινωνεί;

Τι σημαίνει επικοινωνία; - πώς μαθαίνω στο παιδί μου να επικοινωνεί;

  Η επικοινωνία ουσιαστικά είναι μια ανταλλαγή που σίγουρα απαιτεί δύο, έναν πομπό και έναν δέκτη. Ανταλλάσσουμε λέξεις για να αιτηθούμε, να σχολιάσουμε, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε και γενικά για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Πολύ συχνά επίσης ανταλλάσσουμε χειρονομίες, όταν μας χαιρετάνε ανταποδίδουμε τον χαιρετισμό ή όταν μας μιλάνε κουνάμε θετικά το κεφάλι μας ή κάνουμε εκφράσεις. 
  Στον αυτισμό στις περισσότερες περιπτώσεις η ομιλία καθυστερεί καθώς το παιδί παρουσιάζει μια δυσκολία στο να αντιληφθεί αυτή την ανταλλαγή που οδηγεί τελικά στην επικοινωνία. 
  Πριν φτάσουμε λοιπόν στο στάδιο της λεκτικής επικοινωνίας, κάνουμε απλή ανταλλαγή αντικειμένων, το γνωστό δώσε - πάρε. Η ενέργειά μας λοιπόν, το "δώσε" μας, πυροδοτεί μια αντίδραση του άλλου, το "πάρε", άρα μαθαίνουμε πως αν δώσουμε κάτι θα μας έρθει  μια "απάντηση". Όταν αυτή η ανταλλαγή κατακτηθεί θα έχουμε "πάρει το μήνυμα" πως η δράση μας θα προκαλέσει μια αντίδραση του άλλου. Το επόμενο βήμα, είναι να τοποθετήσουμε μια λέξη και να έχουμε ένα απτό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα αν πούμε "νερό" κάποιος θα μας δώσει να πιούμε νερό. Σιγά σιγά βλέπουμε λοιπόν πως μια λεκτική μας δράση έχει ως αποτέλεσμα μια ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες μας.

   Όσο μεγαλώνουμε είναι φυσικό οι ανάγκες μας να μεγαλώνουν μαζί μας, άρα συνειδητοποιούμε πως οι λέξεις μας πρέπει να γίνουν προτάσεις γιατί για παράδειγμα όταν λέω "νερό" μπορεί να μην θέλω να πιω νερό αλλά να πλυθώ με το νερό, έτσι μαθαίνουμε να βάζουμε τα ρήματα μπροστά από τα ουσιαστικά. Αργότερα προσδιορίζουμε περισσότερα πράγματα για να αιτηθούμε αυτό που θέλουμε ακριβώς, για παράδειγμα "να πιω νερό από το ψυγείο". Όταν οι βασικές μας ανάγκες έχουν καλυφθεί έχουμε φυσικά την ανάγκη να επικοινωνήσουμε όχι μόνο για να πάρουμε κάτι χειροπιαστό αλλά και για να λάβουμε κοινωνική ικανοποίηση. Αρχίζει λοιπόν ο σχολιασμός και η περιγραφή γεγονότων, τόπων, καταστάσεων και τα λοιπά. 
  Συμπεραίνοντας η επικοινωνία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν είναι για όλους αυτονόητη αλλά ούτε και ακατόρθωτη. Ακολουθώντας τη φυσική ροή αυτής της πολύπλοκης αλλά λυτρωτικής διαδικασίας όλοι μπορούν να κατακτήσουν τη δεξιότητα αυτή, είτε λεκτικά είτε σε ακραίες περιπτώσεις, εξωλεκτικά. Η επικοινωνία είναι βασικό στοιχείο για την προαγωγή της ψυχικής μας υγείας και όλοι έχουμε δικαίωμα σε αυτή.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου