Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Συμβουλές για ευτυχισμένα και πετυχημένα παιδιά!!!

Συμβουλές για ευτυχισμένα και πετυχημένα παιδιά!!!

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη από απαιτήσεις, άγχος και υποχρεώσεις. Πολλές φορές νιώθουμε πως τα όρια έχουν ξεπεραστεί ή πως η αντοχή μας έχει στερέψει. Μπορεί να υπάρξουν εντάσεις, διαμάχες, κλάματα και θυμός κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη σας για τα παιδιά σας. Σίγουρα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ψυχραιμία, προσπαθήστε όμως να ακούσετε το παιδί σας…

Δείξτε σεβασμό για να λάβετε σεβασμό.

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας είναι ο σεβασμός. Όχι μόνο να έχουν τα ίδια σεβασμό ως προς τους άλλους αλλά να γυρεύουν και τον σεβασμό των άλλων. Το πιο συχνό λάθος είναι ότι επιβάλλουμε τον σεβασμό προς το πρόσωπό μας, προς τους μεγαλύτερους κλπ με αποτέλεσμα να μεγαλώνουμε ναι μεν ανθρώπους που σέβονται τους άλλους αλλά όχι δε ανθρώπους που θα ζητήσουν αργότερα τον σεβασμό των άλλων. Οι πιθανότητες λοιπόν το παιδί μας να κακοποιηθεί είτε σωματικά είτε λεκτικά στο μέλλον αυξάνονται κατακόρυφα. Διδάξτε του λοιπόν τον σεβασμό, σεβόμενοι την προσωπικότητά του και τα θέλω του.

Δείξτε εμπιστοσύνη για να σας εμπιστευθούν.
Σίγουρα ο κόσμος είναι γεμάτος κινδύνους. Όσο πιο επικίνδυνο όμως φαντάζει κάτι τόσο πιο επιθυμητό γίνεται. Αντί λοιπόν να απαγορεύσετε ρητά, συζητήστε με το παιδί σας τα αρνητικά και τα θετικά αυτού που θέλει να κάνει. Όχι με φωνές αλλά ούτε και με επιβολή, με ηρεμία και σταθερότητα. Στο τέλος πείτε του, «Σε εμπιστεύομαι, ξέρω πως θα επιλέξεις το σωστό». Οι πιθανότητες να σας παρακούσει αυτομάτως πέφτουν στο μισό. Η απαγόρευση οδηγεί με επιτυχία στον κίνδυνο με πολλούς, διαφορετικούς και πολυμήχανους τρόπους.

Αν πιστέψετε σε εκείνο θα πιστέψει κι αυτό στον εαυτό του.
Αν θέλετε να το δείτε να πετυχαίνει στη ζωή του, οπλίστε το με πίστη και αυτοπεποίθηση. Σε κάθε προσπάθεια που κάνει μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε. Όλοι έχουμε ανάγκη την επιβράβευση για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Μην αυξάνετε απροειδοποίητα τις προσδοκίες σας. Για παράδειγμα αν από 8 πάρει στα μαθηματικά 9 μην πείτε την αποκαρδιωτική φράση «μπράβο αλλά ….αν είχες πάρει 10!». Αυτόματα έχετε ακυρώσει το μπράβο σας, καθώς είναι ξεκάθαρο πως δεν το εννοείτε αφού δεν είστε ικανοποιημένοι. Προτιμήστε ένα «μπράβο! Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίσεις αυτή την τόσο καλή προσπάθεια θα καταφέρεις κι άλλα πολλά!». Η επιτυχία λοιπόν απαιτεί αυτοπεποίθηση και όχι αίσθημα ανεπάρκειας!

Κυριακίδου Ελπίδα, εργοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου